2014. január 10., péntek

2013 koncertjei: #2 (nyár)

Kicsit elcsúsztam ezzel a második bejegyzéssel, ugyanis a hetem kizárólag tanulásból és idegösszeroppanásokból állt, most azonban, hogy 2014 első iskolai hetét magam mögött tudom, itt az ideje a nyári koncertek listára vételének.

Muse - The 2nd Law World Tour (2013.06.26 - Nizza)
A Muse ezzel a turnéjával 2012. november 20-án Budapestre is ellátogatott, azonban a pesti showról lekéstem, ugyanis aznap jöttem rá, mennyire szeretnék menni. Azonban ezzel a koncertsorozattal szerencsém volt: pont dél-franciaországi nyaralásunk időpontjában a zenekar Nizzában lépett fel - erre az állomásra azonnal megvettem a jegyet. Habár a turné hivatalosan ugyanaz volt, mint amelyikkel Pesten is felléptek, szinte semmi sem volt ugyanaz: változtattak a színpadon, a dallistán és a ruhákon. Annak ellenére, hogy sima állójegyem volt, sikerült bejutnom a kiemelt álló szektorba, így a kifutó melletti harmadik sorban álltam végig a fantasztikus koncertet.
A két felejthető előzenekar (melyek közül Biffy Clyro neve ismerős lehet sokaknak) után relatív későn kezdett a Muse. A világ legnagyobb színpadja az első dobütemnél életre kelt, és a show végéig meg nem állt. A legalább 10 méter magas LED-falak felett a lánggépek okádták a tüzet, a b színpad közepén egy hatalmas tűzijáték robbant a magasba, és a Supremacy-vel megkezdődött a 2013 talán legnagyobb show-ja. Meglepő és élvezetes számomra mégis az volt, hogy egy ilyen szuperprodukció egy ennyire professzionális színpadon mennyire belead mindent: Matt elképesztően énekelt, Dom és Chris pedig nagyon virtuóz módon játszottak hangszereiken. A koncert egyszerre volt kifejlett és nagyszabású, illetve személyes és előadó-centrikus. Mivel az egész show ugyanazon a magas színvonalon maradt két óra hosszat, nem igazán tudnék kiemelni fénypontokat, nyilván a kedvenc dalaim (Supremacy, Hysteria, Time Is Running Out, Uprising) tetszettek a legjobban.
Az elképesztő profizmusú, hatalmas színpad, az együttes tagjainak virtuozitása, valamint a dalok fülbemászó volta olyan hangulatot teremtett az 50.000-es nézőközönségben, melyet nagyon ritkán tapasztalni. A Muse megmutatta, hogy mennyire elképesztő tud lenni egy vérbeli rockkoncert, valamint azt, hogy érdemelten vannak a csúcson immár 15 éve.

Rihanna - Diamonds World Tour (2013.07.09 - Bécs)
Rihanna bármit tehet, én szeretni fogom: annak ellenére, hogy a Loud Tour nem volt a legjobb kivitelezésű koncert, és hetedik stúdióalbuma, az Unapologetic 2012 egyik legrosszabb albuma lett, a bejelentés után rögtön igyekeztem megvenni a jegyet 2013-as turnéja bécsi állomására. Kisebb problémákba ütközött azonban a projekt, ugyanis annak ellenére, hogy már 10-kor a Stadthalle előtt várakoztunk a kapunyitásra - a rengeteg eladott Early Entry jegy miatt - csak a negyedik sorba kerültünk.
Azt hiszem, a Diamonds World Tour-on volt szerencsém nemcsak életem legrosszabb előzenekarához, de életem legförtelmesebb zenei élményéhez is: a #DeathToGenres jelmondatú GTA duó háromnegyed órán keresztül játszotta az erős lüktetésű semmilyen stílusú, zenének alig nevezhető borzalmát, melynek a végére majdnem feladtam. Rihanna-nak azonban mindössze 25 másodpercet kellett a színpadon állnia ahhoz, hogy mindezt elfeledtesse velem. Az idei turné a 2011-eshez képest minden szempontból sokkal érettebb, élvezhetőbb, jobb volt. Az énekesnő hangilag rengeteget fejlődött, a hamis 777 Tour-ral ellentétben végig élőben, tisztán énekelt megcsillogtatva kiemelkedő hangi adottságait. A tánc is lenyűgöző volt, RiRi végig a táncosokkal szinkronban nyomta a nehezebbnél nehezebb, látványosabbnál látványosabb koreográfiákat. A technika is sokkal profibb lett, a színpad kétszeresére nőtt végre azt a benyomást keltve a nézőben, hogy nem egy kis koncerten van, hanem egy világméretű produkción. A koncert fénypontjai a Jump, a Rockstar 101, a Cold Case Love, a Where Have You Been, valamint a Stay voltak. Míg a Jumpot és a Rockstar 101-t csupán azért választottam be a legjobb dalok közé, mert mindkettő a kedvenc Rihanna-számaim közé, addig a Cold Case Love-nál és a Stay-nél Rihanna egyedülálló hangja nyűgözött le. A Where Have You Been alatt táncolt a videóklipben is szereplő koreográfia pedig elképesztő látványával nyert meg. 
A Diamonds World Tour összességében egy zseniális koncertsorozat lett, melyen érezhető, hogy a világ egyik legnagyobb sztárja áll előttünk, ezt a díva-imidzset mégis levetkőzi személyességével és előadó-centrikusságával. Azt kell mondjam, Rihanna élőben évről évre jobb és jobb, annak ellenére, hogy milyen zenét hoz össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése